Bakalar na ''bijelo'' s krumpirom, žutom mrkvom, pastrnjakom i peršinom
Recept by chef Melkior Bašić.
Ako volite kad se miris bakalara za Badnjak širi vašim domom, sigurno ćete uživati u pripremi i degustaciji jela pripremljenog po ovom receptu. Sušeni bakalar treba prvo ostaviti da se namače preko noći, pri tome 2-3 puta promijenimo vodu. Sljedeći dan stavimo ga kuhati u vodu u koju dodamo lovorov list i bijelo vino.
Luk, mrkvu i pastrnjak ogulimo. Kako bismo iskoristili sve namirnice, ostatke kore oguljenog povrća dobro isperemo i dodamo bakalaru koji se kuha. Luk zatim nasjeckamo, a mrkvu i pastrnjak narežemo na ploške. Krumpire ogulimo i narežemo na kocke. Češnjak sitno nasjeckamo, kao i peršinov list.
Kada je bakalar skuhan (a skuhan je kad se odvaja od kostiju), izvadimo ga van, a temeljac procijedimo. Kuhanom bakalaru odstranimo kožu i skinemo meso s kostiju pazeći da komadići kostiju ne ostanu među mesom.
U loncu zagrijemo maslinovo ulje na kojem zažutimo luk i češnjak. Lagano posolimo i dodamo narezanu mrkvu i pastrnjak. Provrtimo kratko po loncu i dodamo krumpire. Zalijemo temeljcem i dodamo meso bakalara. Kuhamo dok krumpiri ne omekšaju i dok se sastojci ne sjedine. Dosolimo po potrebi i dobro popaprimo.
Na kraju dodamo sjeckani peršinov list i poškropimo maslinovim uljem.
Dobar tek!