Cheesecake s cimetom
Sameljite kekse. Dodajte im otopljeni maslac, cimet, sol i dobro promiješajte. Smjesu prebacite u kalup za tortu s odvojivim dnom i čvrsto pritisnite.
Pomiješajte krem sir, kiselo vrhnje, šećer i kukuruzni škrob, ekstrakt vanilije, koricu naranče, jaje i žumanjke te kratko promiješajte, tako da nema grudica, izbjegavajući miješanje zraka u smjesu.
Pomiješajte tamni šećer, cimet, mljeveni keks i otopljeni maslac.
Zagrijte pećnicu na 170 °C. Prebacite polovinu smjese sa sirom na podlogu od keksa i izravnajte špatulom. Po vrhu dodajte malu količinu nadjeva s cimetom i lagano promiješajte.
Završite sa slojem smjese sirom i izravnajte. Po vrhu nanesite spiralu nadjeva s cimetom, pazeći da linije ne budu preblizu jer će se širiti tijekom pečenja i lagano ga utisnite u smjesu sa sirom. Pecite 40-45 minuta ili dok se vanjski rubovi cheesecakea ne stisnu, a sredina ostane lagano drhtava.
Isključite pećnicu, malo otvorite vrata i ostavite cheesecake da se hladi u pećnici oko sat vremena.
Ostavite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ga stavite u hladnjak da se ohladi barem 4 sata prije vađenja iz kalupa.