Chutney od jabuka i luka
Luk sitno nasjeckajte i stavite u posudu s debelim dnom. Dodajte mu jabuke koje ste oprali, odstranili sredinu i narezali na sitne kockice. Dodajte grožđice, smeđi šećer, sol, jabučni ocat, nasjeckani đumbir, češnjak u granulama, cimet, muškatni oraščić, klinčić i korijander.
Posudu stavite na jaku vatru dok ne zakuha pa smanjite na lagano i kuhajte povremeno miješajući 40 minuta ili dok se smjesa ne zgusne. Uronite štapni mikser i pulsirajte nekoliko puta tako da dobijete kremastiju konzistenciju.
Vrući chutney prebacite u čiste, zagrijane sterilizirane staklenke, zatvorite te preokrenite staklenke. Držite preokrenuto 5 minuta pa vratite. Da bi ste džem spremili za zimnicu stavite zatvorene staklenke u lonac tako da se ne dodiruju, zalijte s kipućom vodom do iznad polovine staklenke te prokuhajte 5 minuta.
Pustite da se ohladi i spremite u tamno, hladno mjesto te neotvorene čuvajte do godinu dana. Otvorene staklenke čuvajte u hladnjaku