Domaća pizza kao iz krušne peći
Recept by Pizza by Tomo
Svaka pizza može biti gotova u 15 minuta, ali tijesto će vas nagraditi ako mu date vremena. Nije komplicirano - sve što trebate napraviti je pomiješati sastojke večer prije (ne treba ih mijesiti) i prekriti ih plastičnom folijom (obavezno plastičnom da se ne suši). Tajna dobrog tijesta je u dugoj fermentaciji s malo kvasca zato tijesto obavezno ostavite da odstoji preko noći.
Sutradan napravite dvije kuglice na pobrašnjenoj podlozi i pustite ih da se dižu 2-3 sata. Preostalo tijesto možete čuvati u hladnjaku i upotrijebiti u sljedećih 4 dana.
Kad je tijesto odstajalo, lagano od njega napravite onoliko kuglica koliko ćete pizza peći. Jedna kuglica, jedna pizza. Kuglice radite na način da spajate najdalje rubove, a nakon 5 do 6 takvih laganih spajanja, formirat će se kuglica. Pobrašnite kuglicu tijesta pa je širite laganim pritiscima prstima od sredine prema rubu. Pazite da ne pritišćete rub, ostavite 1 cm do ruba.
Tijesto zatim stavite na suhu veću tavu, dodajte nekoliko žlica pelata koje ste prethodno sitno nasjeckali ili izblendali (po želji možete dodati i malo ulja i soli) pa pecite oko 7 minuta na visokoj temperaturi.
U međuvremenu zagrijte gornje grijače u pećnici, a ako imate grill funkciju upotrijebite je slobodno.
Nakon što je pizza pečena u tavi, stavite je na najvišu rešetku pećnice, tik do gornjih grijača i pecite na maksimalnoj temperaturi oko 4 minute.
Izvadite pizzu i dodajte pršut (nemojte ga peći jer će biti preslan), malo rikule i cherry rajčice.
Video recept – reels pogledajte na našem Instagram profilu, a još više ideja za domaću pizzu kao iz krušne peći pogledajte ovdje.
Dobar tek!