Domaće papadrelle s kozicama ''na crveno'' i salatom od matovilca s mandarinama
Recept by chef Melkior Bašić.
Jaja razbijemo u zdjelu i lagano ih razmutimo vilicom. Dodamo brašno, posolimo i poškropimo maslinovim uljem pa umijesimo u tijesto za pappardelle. Tijesto zamotamo u plastičnu foliju i pustimo da malo odstoji, oko dvadeset minuta.
Nakon toga tijesto razvaljamo na pobrašnjenoj podlozi ili ga obradimo mašinicom za tjesteninu. Bitno je da tijesto preklapamo dok ga tanjimo, sve dok ne postane skroz glatko. Kada dobijemo skroz tanko tijesto, režemo ga nožem na široke trake, tj. pappardelle, koje zatim dobro pobrašnimo i složimo u „gnijezda“.
Za umak (šalšu), na maslinovu ulju propirjamo na kockice narezan luk i sjeckani češnjak. Dodamo bijelo vino, koricu limuna i sjeckanu rajčicu. Posolimo, popaprimo i kratko prokuhamo. Kozice zapržimo na vrućoj tavi na maslinovu ulju. Kada puste sok, dodamo im umak i maknemo s vatre.
U kipućoj posoljenoj vodi kratko kuhamo pappardelle, otprilike 3-4 minute. Tavu s kozicama i šalšom zagrijemo i dodamo im kuhane pappardelle, direktno iz lonca. Dodamo i malo škrobne vode od kuhanja tjestenine i par kapi maslinova ulja. Kada se tjestenina spoji s umakom, dodamo sjeckani peršinov list i na trakice narezani bosiljak (tzv. chiffonade).
Matovilac operemo i ocijedimo. Mandarine očistimo i filetiramo. Iscijedimo ostatak mandarine u sok, kojem dodamo sok limuna, par kapi balzamičnog octa, malo soli i maslinovo ulje da emulgira. Ovim preljevom začinimo salatu od matovilca kojoj dodamo filete mandarina.
Dobar tek!