Germ knedle s džemom od šljiva
U malo mlakog mlijeka namrvite svježi kvasac, dodajte malo šećera i brašna pa ostavite desetak minuta na toplom.
Pomiješajte oba brašna, dodajte dignuti kvasac, mijesite tijesto dodajući rastopljeni maslac, jaja, sol i mlijeka po potrebi da dobijete podatno tijesto. Ostavite da se tijesto pokriveno diže 45 minuta, oblikujte u deblju kobasicu, nožem narežite na dijelove jednake veličine od kojih ćete oblikovati knedle (8 kom).
Rukom na pobrašnjenoj dasci raširite svaki komad tijesta, stavite u sredinu žlicu džema od šljiva, prstima zatvorite tijesto, oblikujte knedlu i odložite na dasku tako da je mjesto spoja dolje. Ostavite da se knedle dižu na toplom oko pola sata.
Knedle kuhajte poklopljene u kipućoj, posoljenoj vodi 5 – 6 minuta. Tople knedle prelijte s malo maslaca, pospite mješavinom mljevenog maka i šećera, dekorirajte listićima mente i poslužite.