Grah s kiselim zeljem
Grah ostavite preko noći da se namoči. Procijedite ga i operite pa ga staviti kuhati u dvostruko više vode. Ako koristite suho meso i slaninu stavite ih kuhati u posebnoj posudi tako da su u potpunosti prekriveni vodom.
Za to vrijeme pripremite povrće, ogulite luk, češnjak i mrkvu. Paprici izvadite sjemenke. Celer, luk i papriku narežite na manje komade, a mrkvu na kolutiće.
Kada grah zakuha, maknite ga s vatre, procijedite i stavite ga u veći lonac u kojem ćete pripremiti grah. Suho meso kuhajte oko 10 minuta, pa procijedite i očistite.
Slaninu narežite na kriške. Dodajte meso i povrće u lonac s grahom pa dodajte slatku papriku i papar. Dodajte vodu, tako da je sve prekriveno pa na laganoj vatri kuhajte oko 1,5 sat.
Izvadite povrće u komadu i par žlica graha i mrkve u posebnu posudu i ispasirajte ili usitnite štapnim mikserom.
Vratite u grah, dodajte kiselo zelje i kuhajte još 30 minuta.