Juha od bundeve i crvene leće s đumbirom i jabukama s cimetom
Recept by chef Melkior Bašić.
Luk narežemo na kocke i propirjamo ga na kokosovu maslacu. Dodamo opranu i narezanu hokaido bundevu, koju ne gulimo, nego joj samo maknemo koštice. Dodamo i nasjeckani komadić đumbira. Sve pirjamo na srednje jakoj vatri, sve dok se bundeva lagano ne karamelizira. Zalijemo povrtnim temeljcem tako da sve pokrijemo. Začinimo solju, paprom i naribamo malo muškatnog oraščića. Kuhamo nekih 40 minuta dok bundeva skroz ne omekša. Maknemo s vatre i razradimo štapnim mikserom. Začinimo sa sokom limuna.
Crvenu leću kuhamo u vodi desetak minuta da omekša pa je procijedimo. Jabuku ogulimo i narežemo na sitne kockice, koje pospemo limunovim sokom i začinimo mljevenim cimetom. Bundevine golice tostiramo na suhoj tavi. Kada bundevine golice počnu „skakati“ po tavi, maknemo ih s vatre i nasjeckamo. Listove stabljičastog celera operemo i nasjeckamo.
U tanjur nalijemo juhu od bundeve u koju dodamo kuhanu leću i začinjene jabuke. Pospemo sjeckanim bundevinim golicama i listom celera. Poškropimo bučinim uljem i popaprimo.
Dobar tek!