Keksi od pistacija
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Miksajte omekšali maslac i šećer dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta, 2-3 minute. Dodajte žumanjak, ekstrakt vanilije i sve dobro sjedinite. Dodajte brašno, mljevene pistacije i sol i miksajte dok se tijesto ne sjedini.
Oblikujte tijesto u kuglice veličine otprilike 15 g. Po želji umočite polovicu kuglica tijesta u sačuvani bjelanjak, a zatim ih uvaljajte u nasjeckane pistacije. Stavite ih na pleh i lagano pritisnite kuglice prstom ili krajem kuhače ako biste napravili udubljenje u sredini. Prije toga umočite kuhaču u brašno da se ne lijepi. Pecite kekse 10-12 minuta.
Izvadite pleh iz pećnice i dok su keksi još topli, ponovno oblikujte udubljenja, tako ćete stvoriti dovoljno prostora za džem. Za nadjev stavite ½ žličice džema u svako udubljenje