Kolač s limunom i ružmarinom
Pećnicu zagrijte na 190°C. Dno kalupa (22*32 cm) namastite maslacem i prekrijte papirom za pečenje. Blanširane, dobro posušene bademe u multipraktiku sameljite u brašno. Pjenasto pomiješajte maslac i šećer, oko 4 minute. Dodajte žumanjke, naribanu koricu limuna i sitno nasjeckani ružmarin, ricottu i brašno koje ste prosijali s praškom za pecivo i sodom bikarbonom te promiješali s mljevenim bademima.
Bjelanjcima dodajte limunov sok i prstohvat soli te istucite u čvrst snijeg. U nekoliko serija, jako pažljivo, dodajte u smjesu sa sirom. Prebacite tijesto u pripremljeni kalup i zagladite površinu. Pecite 30 minuta te ostavite u kalupu da se ohladi.
Promiješajte mascarpone, šećer u prahu, limunovu koricu i ekstrakt vanilije dok nisu pjenasti. Pazite da ne pretjerate s miksanjem da mascarpone ne promijeni teksturu. Dodajte vrhnje za šlag i miksajte još par minuta dok ne dobijete kremu mazive konzistencije. Ukrasite potpuno ohlađeni biskvit kremom, zabijte grančice ružmarina i pospite šećerom u prahu.