Kruh s bundevom
Narežite bundevu na manje komade (oko 700 g), odvojite sjemenke za kasnije i pecite u pećnici zagrijanoj na 220°C 1 h.
Izdubite meso iz kore i usitnite štapnim mikserom u pire. Promiješajte glatko i oštro brašno, kvasac, šećer, ulje i dva obilna prstohvata soli. Dodajte im 350 g pirea od bundeve i mijesite nastavcima za tijesto oko 7 minuta, dok ne dobijete glatko tijesto.
Oblikujte u kuglu, prekrijte i ostavite da se diže, 1 do 1,5 sat dok tijesto nije udvostručilo veličinu.
Uz pomoć brašna oblikujte u pravokutnik dužine vašeg kalupa za kruh i nešto kraće širine. Zatim zarolajte u valjak i smjestite u kalup koji ste lagano nauljili i pobrašnili, sa spojem prema dolje.
Po potrebi podvrnite rubove prema unutra. Ostavite da se diže, 1 do 1,5 sat prekriveno folijom za svježinu dok kruh nije udvostručio veličinu.
Pećnicu zagrijte na 180°C i pecite na sredini pećnice 40 minuta. Kada je pečen kruh će dobiti lijepu boju i biti lagan. Prije rezanja sačekajte da se kruh rashladi.
Oprane sjemenke bundeve rasporedite na lim za pečenje, posolite te stavite peći na 180 stupnjeva. Povremeno ih promiješajte, a kad dobiju zlatno žutu boju i počnu pucketati, vaše zdrave grickalice su gotove!
Dobar tek!