Lazanje s mljevenim mesom i bešamel umakom
Za bolonjez, na maslinovom ulju pirjajte sitno sjeckani luk 15 minuta, dodajte sitno sjeckani češnjak i popržite kratko samo da zabijeli. Dodajte sitno ribanu mrkvu, celer, peršin, miješajte i pirjajte još 10 minuta pa dodajte meso.
Miješajte pjenjačom da se ne stvaraju grudice, posolite i po želji začinite paprom, pirjajte 10-ak minuta pa zalijte passatom. Prokuhajte 10-ak minuta da tekućina ispari i provjerite okus.
Za bešamel, na maslacu svijetlo popržite brašno, polako zalijte mlijekom stalno miješajući, začinite solju i muškatnim oraščićem i kuhajte 15 – 20 minuta. Posudu za lazanje premažite maslacem, stavite jedan red lazanja, na lazanje rasporedite dio bolonjeza, na bolonjez stavite par žlica bešamela, poravnajte, pospite ribanom gaudom. Tako ponovite dva puta, završite bešamelom i ribanom gaudom.
Pecite u pećnici na 200 °C 25 minuta. Pospite ribanim pecorinom, dekorirajte majčinom dušicom i poslužite.