Mousse torta od pistacija
Bjelanjke odvojite od žumanjaka. Bjelanjcima dodajte mali prstohvat soli i miksajte ručnim mikserom oko 3 minute ili dok niste dobili čvrst snijeg. Žumanjcima dodajte šećer i vanilin šećer i miksajte oko 5 minuta dok niste dobili svjetliju i pjenastu smjesu. Dodajte prehrambenu boju ako koristite (za izraženiju zelenu boju biskvita) i maslinovo ulje te dobro promiješajte.
U smjesu umiješajte brašno i mljevene pistacije. U tu smjesu dodajte trećinu bjelanjaka i jače promiješajte da smjesa omekša, a potom u još dva navrata polako i pažljivo dodajte ostatak bjelanjaka pazeći da sačuvate zrak. Ulijte u kalup kojem ste dno obložili papirom za pečenje, a rubove premazali s malo ulja ili maslaca. Pecite u pećnici zagrijanoj na 170°C 30 -35 minuta. Je li biskvit pečen možete provjeriti tako da pred kraj pečenja umetnete čačkalicu u središte biskvita. Ako izađe čista biskvit je pečen. Pečeni biskvit potpuno ohladite i prerežite tako da dobijete dvije tanje kore.
U vatrostalnu posudu stavite jaja, šećer i vanilin šećer. Želatinu namočite u hladnoj vodi pa kad je namočena rastopite. Bijelu čokoladu rastopite. Jaja postavite iznad posude s kipućom vodom (kad voda zakipi smanjite vatru na lagano) i miješajte ručnim mikserom iznad pare 4-5 minuta, na najvišoj brzini, tako da se termički obrade. Kad su jaja potpuno svijetla i pjenasta maknite s pare i dodajte mascarpone i rastopljenu želatinu. Dobro promiješajte. Dodajte i rastopljenu čokoladu i miješajte dok smjesa nije sjedinjena. Izradite šlag i laganim pokretima, pazeći da sačuvate što više zraka umiješajte i šlag.
U kalup koji ste koristili za pečenje umetnite jedan komad biskvita pa napunite mousseom. Poklopite drugim komadom biskvita i ostavite preko noći u hladnjaku, da se mousse potpuno stisne.
Sljedeći dan nožem prođite oko ruba kalupa tako da oslobodite tortu. Zagladite rub torte špatulom, a viškom moussea premažite gornju koru.
Vrhnje za šlag zagrijte do vrenja pa njime prelijte nalomljenu bijelu čokoladu. Ostavite 5 minuta da se čokolada rastopi pa dobro promiješajte. Tortu prelijte ganacheom od bijele čokolade i pospite sjeckanim pistacijama.