Pita zeljanica
Pitu zeljanicu na slici pripremio je Mirsad Kadić u kulinarskoj emisiji Kuhinje svijeta #skuhanodoma koju možete pogledati na našem YouTube kanalu.
Zagrijte pećnicu na 200°C.
Zagrijte lonac vruće vode pa samo kratko blanširajte svježi špinat koji ste prethodno nasjeckali.
U dubokoj posudi pripremite nadjev.
Dobro razmutite jaja pa lagano miješajući postepeno dodavajte i sve druge sastojke - mlijeko, kiselo vrhnje, sir, kajmak.
Na kraju, u kompaktnu mliječnu smjesu za nadjev dodajte blanširan, špinat koji ste prethodno ocijedili te sol i papar. Sve dobro promiješajte.
Rastopite maslac pa njime prvo premažite protvan, a zatim rastopljenim maslacem lagano poprskajte svaku koru odnosno svaki list tijesta.
List tijesta poškropljen maslacem premažite nadjevom. Ponavljajte postupak dok god imate tijesta i nadjeva.
Na kraju stavite dva lista tijesta umjesto jednog kako bi pita bila još hrskavija.
Pecite oko 40 minuta na 200°C.
Dobar tek!
Video recept pogledajte u zabavnoj kulinarskoj emisiji Kuhinje svijeta na našem YouTube kanalu.