Rižoto od pečene bundeve sa skutom, narom i pinjolima

Recept by chef Melkior Bašić.

Muškatnu (butternut) bundevu ogulimo, izvadimo koštice i narežemo na komade. Stavimo ih na papir za pečenje, posolimo i poškropimo maslinovim uljem. Pečemo u pećnici na 200 °C, oko 45 minuta. Kada je bundeva karamelizirana i pečena, izmiksamo je štapnim mikserom dok ne postane kremasta.

Na maslinovu ulju propirjamo sjeckani luk i češnjak. Dodamo rižu i grančicu timijana. Tostiramo rižu dok ne počne „škripati“ po tavi pa je zalijemo bijelim vinom i podlijevamo vrućim temeljcem, uz konstantno miješanje. To radimo oko 20 minuta, da riža postane „al dente“ i kremasta. Posolimo i popaprimo. Dodamo pire od bundeve i sjedinimo s rižom. Zatim dodamo naribani parmezan i kockice hladnog maslaca.

Ugasimo vatru i dobro umiješamo maslac i parmezan u rižu. Ta tehnika, u kojoj pred kraj kuhanja dodajemo maslac i parmezan, zove se „mantekiranje“. Cilj je da dobijemo rižoto koji je polutekući i kremast. Izvadimo grančicu timijana, a pri serviranju na rižoto dodamo malo skute, tostirane pinjole i očišćeni nar. Poškropimo malo maslinovim uljem.

Dobar tek!

Koliko ti se sviđa recept, od 1 do 5? Ocijeni ga!

5 od 5
(1)
(0)
(0)
(0)
(0)