Skradinski rižoto
Skuhajte temeljac. Teletinu narežite na
kockice, luk sitno nasjeckajte. U posudi s debelim dnom, na laganoj vatri,
zagrijte ulje pa dodajte luk. Dinstajte 15 minuta miješajući, dok luk nije staklast
i aromatičan.
Dodajte teletinu i dinstajte miješajući dok se svi sokovi ne posuše. Počnite podlijevati temeljcem, žlicu po žlicu, stalno miješajući. Kuhajte na laganoj vatri barem 6 do 8 sati. Čitavo vrijeme vatra treba biti lagana i temeljac treba dodavati malo po malo. Kad se prethodni dodatak temeljca isuši, dodajte novu žlicu. Posudu s debelim dnom koristite tako da se toplina ravnomjerno raspoređuje i jelo ne zagara.
Nakon 6 sati dobit ćete gustu, tamniju smjesu, nalik pašteti. Smjesu posolite i popaprite pa dodajte rižu. Nastavite podlijevati temeljcem i miješati dok riža nije kuhana (nakon dodavanja riže trebat će vam još ~ 1,2 l temeljca).
Dodajte 40 g ribanog sira, malo ribanog muškatnog oraščića i provjerite nedostaje li jelu soli i papra te dobro promiješajte. Servirajte s ribanim sirom. Dobar tek!