Sporo pečena svinjetina s umakom od vrhnja i češnjaka
Svinjsku lopaticu narežite na 4 manja komada pa je dobro posolite. Dodajte joj žličicu dimljene paprike, žličicu češnjaka u granulama, svježe mljeveni papar, pola žličice smeđeg šećera i 1 ljubičasti luk nasjeckan na tanke polumjesece.
Sve dobro promiješajte i stavite u pećnicu zagrijanu na 160°C. Prekrijte aluminijskom folijom pa pecite 2 h na niskoj temperaturi te provjerite konzisteniciju mesa i količinu tekućine u plehu.Ako je pleh suh dodajte 1 dl vode i pecite otkriveno još 1 h. Meso bi trebalo biti potpuno mekano i raslojavati se kada ga dotaknete. Natrgajte meso uz pomoć dvije vilice, dodajte mu 0,5 dl barbecue umaka i dobro promiješajte.
Kiselom vrhnju dodajte dva protisnuta ili jako sitno nasjeckana češnja češnjaka i lagano posolite.Servirajte svinjetinu u lađicama od lista salate, s umakom od vrhnja i svježim rajčicama.
Dobar tek!