Šunka kuhana u vinu
Uklonite mrežicu s rolane lopatice i prema tragovima ureza mrežice zarežite meso stvarajući dekorativan uzorak, ali i prostor unutar kojeg će se umak zadržavati.
U posudu za pečenje od lijevanog željeza stavite maslac pa dinstajte nasjeckani mladi luk i češnjak na laganoj vatri, 5 minuta. Dodajte senf i med, prstohvat soli i papar.
Podlijte vinom i vodom pa dodajte šunku. Kuhajte 10 minuta poklopljeno pa stavite u pećnicu zagrijanu na 180°C.
Pecite pola sata poklopljeno pa izvadite i prelijte sokovima u kojima se šunka peče. Nakon još pola sata ponovite postupak. Potom otklopite i počnite polijevati šunku u intervalima od 10 minuta.
Nakon ukupno 2 sata pečenja šunka bi trebala biti gotova. Ostavite 10 minuta da odstoji pa narežite na tanke kriške. Po želji premažite kriške sokovima od pečenja koje ste reducirali na štednjaku i procijedili. Dobar tek!