Sporo kuhana svinjska koljenica u umaku
Koljenice operite, dobro posušite i zarežite kožu u rombove ili trake.
Povrće očistite i narežite. Češnjak ostavite u cijelim režnjevima, skinite samo ljusku.
Pećnicu ugrijte na 220 °C i pripremite posudu za pečenje s poklopcem. U drugoj, većoj posudi, na ulju ili svinjskoj masti prepržite koljenice sa svih strana i odložite ih u pripremljenu posudu za pećnicu. Dodajte svo pripremljeno povrće, pržite ga dok omekša i postane staklasto. Zatim dodajte sol, papar, vegetu, začinsko bilje, žlicu šećera i usitnjene pelate, zajedno sa sokom rajčice.
Ulijte vino. Pričekajte da zakuha, pa prelijte preko koljenica. Ako je potrebno, da koljenice budu pokrivene tekućinom, dodajte još vode ili temeljca.
Poklopite i stavite u pećnicu te kuhajte/pecite sat i pol do dva sata, a svakih 30 minuta okrenite koljenice. Zadnjih 15-20 minuta ostavite otkriveno da dobiju lijepu zlatnu boju.
Možete servirati tako ili po želji usitniti umak od povrća da bude što sličniji pašticadi.
Servirajte uz prilog i salatu po izboru.
Dobar tek!