Torta od badema i naranče bez glutena
Naranče dobro operite pa stavite kuhati u hladnu vodu. Kada uzavre kuhajte 10 minuta pa prolijte vodu, ulijte svježu i kad voda ponovno provrije kuhajte još 20 minuta. U multipraktiku ili štapnim mikserom usitnite lagano ohlađene naranče dok niste dobili jednoličnu smjesu.
Bademe prokuhajte, ogulite i osušite. Odvažite 200 g badema i sameljite ih.
Namastite kalup i pospite s malo mljevenih badema. Promiješajte ostatak badema s praškom za pecivo.
U zdjelu stavite šećer, ekstrakt vanilije i jaja pa miješajte ručnim mikserom dok ne postanu svijetli i pjenasti. Dodajte pire od naranče u smjesu i miješajte dok se ravnomjerno ne sjedini. Malo po malo umiješajte i bademe. Ulijte u pripremljen kalup i pecite u pećnici zagrijanoj na 160 °C 50-55 minuta.
Rashlađen kolač pospite šećerom u prahu i servirajte s grčkim tipom jogurta ili šlagom.