Šunka u kruhu
Šunku stavite kuhati u dovoljno vode s lukom, češnjakom, lovorom i paprom u zrnu. Kad zavrije kuhajte 30 minuta pa izvadite iz vode i ostavite da se ohladi i posuši.
U mlakom mlijeku rastopite kvasac i med. Brašnu dodajte sol. U brašno dodajte aktivirani kvasac, vodu i rastopljeni maslac. Umijesite tijesto ručnim mikserom, mijeseći 10 minuta. Ostavite prekriveno na toplom 1 sat i 30 minuta da tijesto naraste.
Odvojite žumanjak od bjelanjka. Bjelanjak sačuvajte, a žumanjku dodajte senf i žličicu meda Tijesto razvaljajte u pravokutnik dovoljan da u njega umotate šunku pazeći da je tanje na rubovima. Položite šunku na tijesto pa je premažite mješavinom žumanjka i senfa te je preokrenite tako da je i donji dio premazan. Rubove tijesta premažite bjelanjkom. Umotajte je sa svih strana tijestom te okrenite tako da je spoj s donje strane.
Pećnicu zagrijte na 230°C i u njoj ugrijte gusani lonac ili posudu za pečenje. Šunku položite u lonac i pecite 40 minuta. Temperaturu smanjite na 200°Ci pecite još 20 minuta. Na pola drugog pečenja premažite kruh vodom. Šunku prvo ostavite 15 minuta da se ohladi u posudi, a potom i potpuno van nje.